Wedstrijdvissen, hoe werkt dat eigenlijk?

Voor de vissers onder ons is het wedstrijdvissen vanzelfsprekend geworden.  Maar we hebben het allemaal al meegemaakt. Tijdens het vissen worden we aangesproken door mensen die helemaal geen idee hebben hoe zo een wedstrijd nu precies in zijn werk gaat. Hiervoor een korte omschrijving van een viswedstrijd.

DOEL VISWEDSTRIJD
Het doel van een wedstrijd is in gewicht zoveel mogelijk vis te vangen. Sommige visclubs hanteren een ander systeem waarbij niet alleen het gewicht een rol speelt maar ook het aantal gevangen vissen. Bij de Catvissers wordt er puur gevist op gevangen gewicht. Na afloop worden de gevangen vissen gewogen dmv een weegschaal en een weegzak.

INSCHRIJVEN 
Voor een wedstrijd moeten we eerst en vooral zijn ingeschreven. De inschrijving is gebeurd wanneer het inschrijvingsgeld wordt betaald. Meestal omvat het inschrijvingsgeld de inleg, de bom + eventuele aankoop voederkorrels. De inleg bedraagt 2,5€ en de pot van alle vissers wordt uitbetaald na de wedstrijd. De helft van de deelnemers heeft prijs.  De bom bedraagt 0,5€ en de pot hiervan gaat naar de eerste visser die geen prijs heeft gevist. Verder kunnen er nog korrels worden gekocht die dienen als lokvoeder of haakaas.
Je moet dus eerst zijn ingeschreven en dit kan je tot 45min voor aanvang van de wedstrijd.  Zorg dus zeker dat je op tijd bent. Kan je er door omstandigheden niet op tijd geraken kan je telefonisch contact opnemen met één van de (bestuurs)leden zodat die je inschrijving kunnen doen.  Wanneer er meer dan 39 vissers zijn wordt een enkelwedstrijd omgevormd tot een koppelwedstrijd aangezien er anders onvoldoende plaats is voor een goede verdeling van de vissers.

PLAATSBEPALING
De toewijzing van je visstek aan de vijver doen we door nummertrekking.  Wanneer alle deelnemers zich hebben ingeschreven weten we het totaal aantal deelnemers en worden er evenveel nummers als deelnemers in een zak gestopt. De nummers worden zo bepaald dat in alle omstandigheden de verdeling aan de vijver optimaal is.  Nu kan er worden overgegaan tot de plaatstrekking. Wanneer het een enkelwedstrijd betreft onder clubleden worden de plaatsnummers individueel getrokken uit de zak. In het geval we tegen een bezoekende club vissen zal een persoon van de bezoekende club alle visplaatsen trekken voor alle aanwezige vissers. Eens je visplaats bekend is kan je met je matriaal naar de vijver trekken. 

VISMATRIAAL
Wat hebben we nu allemaal nodig tijdens zo een viswedstrijd. Het belangrijkste tuig is natuurlijk een vishengel. De hengel mag een lengte hebben van max 9.5m en bestaat tegenwoordig uit super licht carbon. Hieraan wordt een nylon draad bevestigd met een dobber, lood en een haak.  Het lood zorgt ervoor dat de dobber mooi gaat rechtstaan in het water.  Met een dieptelood of peillood kunnen we de diepte van de vijver meten. Een peillood is een zwaarder lood dat we aan de haak kunnen hangen. We verschuiven nu de dobber tot iets boven het wateroppervlak. Dan ligt ons aas op de grond. Verder hebben we een schepnet nodig om de gevangen vis uit het water te kunnen scheppen. Wanneer we deze voorzichtig hebben onthaakt kunnen we de vis nu in ons leefnet zetten. Let er op dat je de vis met de kop in het leefnet zet en er niet zomaar in gooit. 

WEGING
Na afloop van de wedstrijd wordt alle gevangen vis gewogen. De visser(s) met het grootste gewicht wint de wedstrijd.